Nonverbální fyzikální úlohy - Smrčina, Jiří (Jihočeská univerzita, 2010)
Tato diplomová práce pojednává o možnostech a použití nonverbálních úloh ve vyučování fyziky. Rozebírá nejprve obecně fyzikální úlohy a jejich místo ve fyzice a následně pak nonverbální fyzikální úlohy a jejich aplikaci. U nonverbálních úloh je kladen důraz nejen na jejich řešení, ale i na aspekty tvořivosti a rozvoje divergentního myšlení žáků. Práce obsahuje sadu vypracovaných nonverbálních úloh a jejich řešení. Některé z úloh jsou zpracovány do pracovních listů, které byly použity k experimentálnímu ověření úloh. Výsledky experimentů jsou zde přiloženy a rozebrány. Cílem experimentů je ověřit schopnosti žáků řešit nonverbální úlohy a zjistit závislosti mezi konvenčními přístupy a přístupy nonverbálními.
Nonverbal physical tasks
Keywords: Nonverbální úlohy; problémové úlohy; tvořivost; divergentní myšlení; řešení úloh; fyzikální úlohy; Nonverbal tasks; problem tasks; creativity; divergent thinking; task solving; physical tasks