Nikotinismus jako predispozice užívání ilegálních návykových látek. - Nová, Iveta (Jihočeská univerzita, 2009)
Nikotinismus jako predispozice užívání ilegálních návykových látek Abstrakt k bakalářské práci Úkolem mé bakalářské práce je zmapovat a vyhodnotit situaci užívání tabákových výrobků a jiných návykových látek, zjistit souvislosti mezi užíváním nikotinu a jiných návykových látek a zjistit rizikové faktory vedoucí k užívání těchto látek v populaci žáků základních škol. V teoretické části své práce se zaobírám pojmem tabák, jeho složením, závislostí a důsledky jeho užívání. Dále popisuji termín drogová závislost, její vznik, vývoj a fáze. V závěru charakterizuji období dospívání, s ním spojené rizikové faktory a odlišnosti týkající se návykových látek. Ke splnění stanovených cílů byl zvolen kvantitativní výzkum, metoda dotazování, technika anonymních dotazníků, kterými byla zjišťována zkušenost žáků s tabákem a jinými návykovými látkami. Data byla sbírána v 9. třídách základních škol a tomu odpovídajících ročnících víceletých gymnázií. Pro výzkum byly stanoveny a ověřovány dvě předpokládané hypotézy. Hypotéza č. 1 zní: Uživatelé tabákových výrobků mají četnější zkušenosti s ilegálními návykovými látkami než neuživatelé tabákových výrobků. Tato hypotéza byla verifikována. Hypotéza č. 2 zní: Dívky užívají více tabákové výrobky než chlapci. I tato hypotéza byla verifikována. Výsledky mé bakalářské práce mohou být využity pro potřeby výuky, v rámci preventivní činnosti ve školských zařízeních a jejího zefektivnění, pro potřeby dalšího výzkumu a také jako podklad k lepší informovanosti o dané problematice.
Nicotinism as a predisposition to the use of illegal addictive substances.
Keywords: Tabák; návyková látka; závislost; dospívající.; Tobacco; addictive substance; dependence; adolescent.