Chráněné označení "České pivo" a jeho pozice na tuzemském trhu - Polanecký, Lukáš (Jihočeská univerzita, 2013)
Předmětem diplomové práce Chráněné označení ?České pivo? a jeho pozice na tuzemském trhu bylo prostřednictvím dotazníkového šetření zmapovat povědomí české populace o označení výrobků značkou ?České pivo?. V diplomové práci bylo pojednáno o jednotlivých chráněných označení s uvedením legislativních předpisů, které tyto chráněné označení definují a uvádějí v platnost. Byly zde uvedeny specifické požadavky pro udělení chráněného zeměpisného označení (CHZO) ?České pivo?, s uvedením požadavků na jednotlivé suroviny, technologii výroby a kontrolu výrobků nesoucích tuto značku. V praktické části práce bylo provedeno dotazníkové šetření, jehož cílem bylo zmapovat povědomí české populace o CHZO ?České pivo?. Z dotazníkového šetření vyplynulo, že zhruba polovina zúčastněných respondentů má povědomí o používání označení ?chráněné zeměpisné označení?. Více než polovina respondentů označení ?České pivo? nezná a jen 10 % respondentů vědělo, že označení ?České pivo je chráněné zeměpisné označení Evropské unie, jehož účelem je zachovat dobré jméno a kvalitu piva vyráběného na území České republiky. Zejména význam tohoto označení, proč jej některé pivovary zavádějí a proč o něj žádají, se zdá být pro občany známý a zřetelný. Ale představu o samotné specifikaci výrobků s označením ?České pivo? měla jen polovina respondentů. Z dotazníkového šetření je zřejmé, že občané České republiky by měli být více informováni o podstatě zavádění chráněných označení obecně, ale také by měli být lépe seznámeni s jednotlivými specifiky užívaných označení. Je snahou nejen našich potravinářských výrobců, ale také obchodníků, aby byli spotřebitelé seznámeni s významem a propagací výrobků, které jsou vyrobeny v České republice, z tuzemských surovin a tradičními postupy. Za pozitivní impuls nejen dotazníkového šetření, ale také jako podnět pro výrobce potravin, obchodníky a další subjekty, lze vnímat ?spotřebitelské chování? většiny respondentů, kdy převážná část dotazovaných ? 82 %, by při nákupu dala přednost výrobku s označením ?České pivo?.
Protected designation of "Czech beer" and its position on the Czech market
Keywords: Chráněné zeměpisné označení; České pivo; legislativa; dotazníkové šetření.; Protected geographical indication; Czech beer; legislation; questionnaire survey.