Biologicky aktivní látky v neobvyklých druzích zeleniny - Vocílková, Soňa (Jihočeská univerzita, 2015)
Bakalářská práce se zabývá stanovením obsahu fenolových látek v neobvyklých druzích zeleniny při různém způsobu pěstování. Byly vybrány tyto neobvyklé druhy zeleniny: laskavec trojbarevný (Amaranthus tricolor), kopretina věncová (Chrysanthemum coronarium), hořčice čínská listová (Brassica rapa var. komatsuna), hořčice čínská (Brassica juncea), mizuna a mibuna (Brassica rapa ssp. japonica). Tyto neobvyklé druhy se řadí mezi asijskou listovou zeleninu, která se v současnosti začíná rozšiřovat po celém světě. Listová zelenina obsahuje mimo jiné i fenolové látky, mezi které se řadí i rozsáhlá skupina flavonoidů. Flavonoidy jsou významné svojí biologickou aktivitou, snadnou dostupností a především pozitivními účinky na lidský organismus. Vybraná listová zelenina byla vypěstována na pokusném pozemku ve skleníku a na volné ploše. Obsahy fenolových látek byly stanoveny metodou vysokoúčinné kapalinové chromatografie. Ve vybraných rostlinách byly stanoveny obsahy dominantních látek. V laskavci trojbarevném byly stanoveny deriváty kávové kyseliny a rutin. V kopretině věncové byla stanovena chlorogenová kyselina, dikafeoylchinová kyselina a dikafeoylsukcinylchinová kyselina. V hořčici čínské listové a hořčici čínské byly stanoveny deriváty flavonolů a fenolové kyseliny. V mizuně a mibuně byly stanoveny deriváty flavonolů, fenolové kyseliny a indoly. Byly zjištěny významné rozdíly obsahových látek mezi skleníkem a záhonem. Ve většině případů bylo více obsahových látek na záhoně.
Biologically active compounds in uncommon vegetables
Keywords: fenolové látky; flavonoidy; vysokoúčinná kapalinová chromatografie; Amaranthus tricolor L.; Chrysanthemum coronarium L.; Brassica rapa var. komatsuna; Brassica juncea; Brassica rapa ssp. japonica; phenolic compounds; flavonoids; High - Performance Liquid Chromatography; Amaranthus tricolor L.; Chrysanthemum coronarium L.; Brassica rapa var. komatsuna; Brassica juncea; Brassica rapa ssp. japonica