Tvorba výnosů, nákladů a výsledku hospodaření podniku - Musil, Jiří (Jihočeská univerzita, 2011)
Výnosy, náklady a výsledek hospodaření podniku jsou základními ukazteli každého podniku.Výnosy jsou veškeré ekonomické přírůstky pro podnik a podnik se je proto snaží vykazovat v co nejvyšší míře. Opakem jsou náklady, které se každý podnik snaží minimalizovat. Náklady rozumíme spotřebu prostředků a práce v peněžním vyádření. Rozdílem mezi náklady a výnosy podniku je výsledek hospodaření podniku. Ten může mít podobu zisku či ztráty. Hodnotit výsledek hospodaření můžeme podle řady ukazatelů, nejčastějším hodnocením je pomocí ukazatelů rentability. Cílem této práce bude analyzovat výnosy, náklady a hospodářský výsledek podniku. Tato analýza proběhne ve výrobním podniku CIUR, a.s. Tento podnik se zabývá především výrobou a instalací celé řady zateplení. Analýza u této firmy proběhne v období let 2005-2009. Podklady potřebné pro práci jsou čerpány z dokumentace firmy. Nejvíce budou využity rozvaha společně s výkazem zisku a ztráty, neboli výsledovkou.
Creation of income, expenses and profit business
Keywords: výnos; náklady; výsledek hospodaření podniku; analýza; ukazatel rentability; minimalizovat; revenues; expenses; economic income; indicator; analysis; reduce