Možnosti promítnutí rizika do hodnocení finanční situace podniku - Vomáčka, Pavel (Jihočeská univerzita, 2014)
Cílem této diplomové práce je posouzení různých způsobů hodnocení finanční výkonnosti podniku. Metoda ekonomické přidané hodnoty je porovnána se staršími, klasickými ukazateli rentability. Důraz je kladen na obecnou aplikovatelnost. V teoretické části je kromě samotného rozboru testovaných ukazatelů načrtnuta historie obecných cílů podnikání. Ukazatele EVA, rentability jsou hodnoceny pomocí výběrového vzorku 100 českých výrobních podniků. V praktické části jsou kromě samotného testování uvedeny výstupy diplomové práce.
Ways of reflecting risk in evaluating the financial situation of enterprise
Keywords: ukazatele rentability; ekonomická přidaná hodnota; Spearmanův korelační koeficient; profitability ratios; Economic Value Added; Spearman's rank correlation coefficient