Hospicová péče poskytovaná Hospicem sv.Jana N.Neumanna a její potenciály - Sixlová, Iveta (Jihočeská univerzita, 2013)
V teoretické části se vyskytuje obecná charakteristika hospicové péče, součástí je i historický exkurz, který se týká jak vývoje forem péče o těžce nemocné umírající a tak i vývoje samotného hospicového hnutí. Další kapitola se věnuje vybraným etickým aspektům hospicové péče zahrnující také problematiku eutanazických tendencí i informovaného souhlasu. Následuje kapitola obecně shrnující diagnostické a indikační skupiny klientů, pro které je hospicová péče vhodná. Nezbytná část je věnována také paliativní medicíně jako jednomu z hlavních principů hospicové péče. Další kapitola pojednává o jednotlivých formách hospicové péče, následující o multidisciplinárním týmu v hospicové péči a poslední kapitola se věnuje přímo Hospici sv.Jana Nepomuka Neumanna v Prachaticích. Hospicová péče je specializovaná forma odborné péče o pacienty v terminální fázi onemocnění, zaměřuje se na zajišťování všech bio-psycho-socio-spirituálních potřeb pacientů i na podporu jejich rodin a blízkých. Vychází z úcty k člověku jako neopakovatelné bytosti, důrazně trvá na zachovávání lidské důstojnosti a co nejvyšší možné kvalitě života pacientů. Historicky se vyvíjela už od středověku z různých forem charitativní péče o staré a nemocné lidi, později bylo v souvislosti s rychlým rozvojem kurativní medicíny třeba hledat alternativy péče o pacienty, kterým léčba už nemohla pomoci. V současné podobě je hospicová péče považována za plnohodnotnou formou specifické odborné péče o umírající. Základním principem hospicové péče je paliativní medicína, která ale může být aplikována i mimo hospice. Formy hospicové péče představuje lůžková hospicová péče, domácí hospicová péče, respitní formy péče a také ambulantní formy a různé typy stacionářů. Poslední dvě jmenované formy nejsou v současnosti v České republice příliš využívány, ze zahraničních zkušeností ale vyplívá, že jsou přínosem. V hospici je důležitá také spolupráce v multidisciplinárním týmu, jehož součástí jsou odborníci z různých oborů ale také dobrovolníci. Hospic sv. Jana Nepomuka Neumanna v Prachaticích poskytuje specializovanou péči na 30 lůžcích, zajišťuje odborné sociální poradenství, jehož součástí je i půjčování kompenzačních pomůcek. Poskytování domácí hospicové péče je v současné době pozastaveno, funguje ale pečovatelská služba. Hospic se věnuje také vzdělávání odborníků i laických pečujících. Cílem práce je zmapovat současný stav poskytované péče a vytvořit návrh jejího rozvoje/zkvalitnění. V této práci je uplatněn kvalitativní výzkum. Zkoumaným objektem je Hospic sv. Jana Nepomuka Neumanna v Prachaticích zastoupený pro potřeby tohoto výzkumu vedoucí Vzdělávacího centra, odbornou sociální poradkyní Mgr. Evou Předotovou, zdravotní sestrou zajišťující dříve domácí a dnes lůžkovou hospicovou péči Kateřinou Stropkovou. Na základě těchto polostrukturovaných rozhovorů a analýzy dokumentů jsem vytvořila pracovní SWOT analýzu a z té jsem vypracovala návrh plánu rozvoje služeb. Tento návrh jsem posléze konzultovala s ředitelem hospice panem PhDr. Robertem Hunešem. Z výzkumu vyplynulo, že velké obtíže představuje hlavně malá informovanost lékařů a jejich neochota k doporučování hospicové péče svým pacientů. To může být také důvodem nízkého počtu klientů a zkracování doby pobytu v hospici. Tyto dva fenomény jsou momentálně považovány za největší problém. Negativní dopad má také finanční nejistota a nevyhovující legislativní zakotvení. Práce by mohla sloužit pro samotný Hospic sv. Jana Nepomuka Neumanna jako podklad pro plánování dalšího rozvoje poskytovaných služeb.
Hospice care provided in the Hospice of St. John N. Neumann and its potentials
Keywords: hospicová péče; SWOT analýza; Hospic sv.Jana N.Neumanna; Hospice care; SWOT analysis; Hospice of St. John N. Neumann