Kožlanský manuál 1719 - 1795 (Příspěvek k dějinám městečka v raném novověku) - Fantová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2015)
Předkládaná diplomová práce se zabývá městským manuálem vzniklým v Kožlanech v 18. století a zároveň se snaží seznámit s historií raně novověkého poddanského městečka a se zdejší městskou správou v této době. Vlastní práce je rozčleněna do čtyř kapitol. V první kapitole je nastíněna historie Kožlan se zřetelem k ranému novověku. Následující dvě kapitoly se věnují opisu a originálu kožlanského manuálu. V těchto kapitolách je nejprve porovnán opis manuálu s původní knihou, poté přichází na řadu vnitřní a vnější rozbor této městské knihy, přičemž je proveden paleografický rozbor a rozčlenění zápisů do jednotlivých kategorií. Čtvrtá kapitola se věnuje městské správě, kde jsou zmíněni všichni městští činitelé. Kromě toho obsahuje tato kapitola i podkapitoly věnující se městské kanceláři, přijetí měšťanství a hospodářství. Na závěr jsou shrnuty poznatky. Text doplňují obrazové přílohy v podobě ukázek rukopisů jednotlivých písařů, tabulky a grafy vztahující se k samotnému manuálu či městské správě.
Manual of Kožlany 1719 - 1795 (Contribution to the History of Small Town in Early Modern Period)
Keywords: městská kniha; městská správa; Kožlany; raný novověk; municipal book; town administration; Kožlany; Early Modern Period