Zemědělské účetnictví a daňová soustava v rozvoji zemědělských podniků jako základ pro finanční řízení - Pšenčík, Jiří (Jihočeská univerzita, 2009)
Pro potřeby finanční analýzy byly využity také údaje týkající DPH, neboť zcela exaktně popisují produkčně odbytový průběh podnikání každého podniku a mají proto neocenitelnou vypovídací schopnost o kvalitách zvoleného podniku, navíc jsou časté. Proto byl vytvořen systém zkoumání produkční a daňové výkonnosti založený na ukazatelích čisté produkční výkonnosti, relativní daňové výkonnosti a relativní daňové úhrady. Dále došlo k analýze důvodů vzniku nadměrných odpočtů u zemědělských podniků (duální sazbový systém a vliv dotací) a ke kvantifikaci těchto vlivů na daňovou povinnost. Tato analýza je dále doplněna o účiny přímých daní a dotací na peněžní tok v podniku a tento peněžní tok zahrnující jak vliv dotace tak i z dotací vyplývající daňové zátěže je následně kvantifikován jak na mikroekonomické tak i makroekonomické úrovni. Zároveň je v této práci popsána jedna z nejpodstatnějších nedokonalostí českého účetního systému, jež se týká soustavného vykazování ne zcela věrného a pravdivého obrazu stavu majetku v případě přijetí investiční dotace. Součástí disertační práce by však měl být zejména návrh nového systému účtování o investiční dotaci prostřednictvím nového českého účetního standardu a změny dalších legislativních norem. Výsledkem by mělo být účtování o aktivní a zůstatkové dotaci, jež zajistí evidenci majetku pořízeného za pomoci investiční dotace v jeho skutečném ocenění. Takový postup má zásadní význam nejen pro věrnost účetnictví ale také pro ty části finanční analýzy, které využívají stavu dlouhodobého majetku jako vstupu - kupříkladu ROA, ROE či stupně zadlužení nebo relativní vázanosti stálých aktiv. Shora uvedené postupy jsou konkrétně prezentovány v praktické části disertační práce.
Agricultural bookkeeping and tax system in the development of agricultural entities as a base for financial management
Keywords: daň z přidané hodnoty; dotace; účetnictví; finanční tok; zemědělci; value added tax; grants; bookkeeping; financial flow; agricultural entities