Vůdcovství v ošetřovatelství - Olišarová, Věra (Jihočeská univerzita, 2010)
Tvorba a realizace změn nebývají vždy populární. Přesto se jim mnozí věnují. A tak jako mělo 19. století svou Florence Nightingalovou, má i současné ošetřovatelství své vůdčí osobnosti. Mnohdy jsou jejich jména odborné i laické veřejnosti neznámá, ale výsledky jejich činnosti vídáme kolem sebe dnes a denně. Cíle této práce byly celkem tři. První byl zaměřen na vymezení pojmu vůdcovství v ošetřovatelství, druhý na vymezení událostí, které vedly ke klíčovým změnám v profesi, a třetí na zmapování systému změn v současnosti. Před začátkem výzkumu bylo stanoveno 5 výzkumných otázek, které se týkaly první části diplomové práce. První: "Co zahrnuje pojem vůdcovství v ošetřovatelství?" Druhá: "Jak se vůdcovství uplatňuje v rámci ošetřovatelství?! Třetí: "Které události byly klíčové pro změny v oblasti ošetřovatelství ve světě?" Čtvrtá: "Které události byly klíčové pro změny v oblasti ošetřovatelství v České republice?" Pátá: "Z čeho vycházejí změny v současném ošetřovatelství v České republice?" Tyto otázky byly zodpovězeny za využití historické analýzy dat a individuálních rozhovorů s předem vybranými respondenty v rámci kvalitativního šetření. Tím byl splněn první a druhý cíl této práce. Aby bylo možno splnit třetí cíl práce, byly stanoveny 4 hypotézy. K jejich ověření bylo využito kvantitativního šetření za pomoci dotazníků. Na základě zjištěných dat mohu říci, že první a druhá hypotéza nebyly potvrzeny. Nedošlo k prokázání vlivu stáří respondentů na jejich zájem o ošetřovatelství ani na souhlas se změnami v profesi v současnosti. Třetí hypotéza, byla potvrzena. Ze získaných dat vyplynulo, že vysokoškolsky vzdělané sestry souhlasí se změnami v ošetřovatelství více než druhá skupina respondentek. Poslední 4. hypotéza potvrzena nebyla. Zjištěná data prokázala, že délka praxe nemá na názor lékařů vliv. Obě skupiny v převážné většině se změnami nesouhlasily. Z uvedeného je patrné, že i třetí cíl diplomové práce byl splněn. Práci bude možné využít v praxi jako teoretický podklad pro vzdělávání studentů ošetřovatelství i ostatních nelékařských oborů. Může sloužit i k doplnění představy o tom, co znamená vůdcovství a jak se uplatňuje v rámci sesterské profese. Poskytuje také přehled o stavu současného ošetřovatelství, o jeho vůdčích osobnostech.
Leadership in nursing
Keywords: vůdcovství; vůdcovství v ošetřovatelství; vůdčí postavy ošetřovatelství; teorie změn; změny v ošetřovatelství; leadership; leadership in nursing; leading figures of nursing; theory of change; changes in nursing