Epilepsie psů a její genetické hledisko - Švarcová, Monika (Jihočeská univerzita, 2015)
Předmětem této bakalářské práce bylo zpracovat přehled informací o epilepsii psů a genech souvisejících s jejím rozvojem. Dosud bylo objeveno pouze několik kandidátních genů v asociaci s tímto onemocněním. Nejvýznamnější jsou mutace v genu LGI2 u plemene italský vodní pes a dále v genu EPM2B u miniaturního drsnosrstého jezevčíka, která je popsána i u Lafora onemocnění člověka. Další mutace byly dosud identifikovány u 8 genů ze skupiny NCL genů: CLN8 u anglického setra, CLN5 u border kolie, CTSD u amerického buldoka, TPP1 a PPT1 u jezevčíků, ARSG u amerického stafordšírského teriéra, CLN6 u australského ovčáka a ATP13A2 u tibetského teriéra.
Epilepsy of dogs and their genetic aspect
Keywords: Epilepsie psů; idiopatické epilepsie; genetika; mutace; Epilepsy of dogs; idiopathic epilepsies; genes; mutation