Návrh logistického modelu sběru biologicky rozložitelných odpadů ve vybrané obci - Všetečka, Miroslav (Jihočeská univerzita, 2018)
Tato práce pojednává o přeměně biologicky rozložitelných odpadů (BRO) na bezzátěžové produkty. V úvodu řeší specifikaci BRO, jeho sběr a určování v katalogu odpadů a poté hlavní způsoby přeměny. Ve druhé části se zabývá hlavním cílem, kterým je návrh logistického modelu sběru BRO ve vybrané obci. Tento projekt spočívá ve sběru informací, výběru vhodného stanoviště, stanovení počtu kontejnerů, zvolení vhodných technických prostředků pro svoz BRO a stanovení intervalu svozu v obci. Dále výběr a popis odvozní trasy z obce na další místo využití BRO, kompostárny. Na základě celkového objemu zjištěné produkce byly stanoveny objemy kontejnerů ve vybrané obci. Na základě průzkumu tras vhodných pro dopravu kontejnerů byla vybrána optimální trasa svozu do místa soustředění BRO. Volba skládky vycházela z existence reálné skládky komunálního odpadu, na níž je realizována selekce BRO. Nosič kontejnerů, který realizuje svoz kontejnerů z obcí je umístěn na této skládce.
Design of a logistic model for collecting biodegradable waste in a selected municipality
Keywords: biologicky rozložitelný odpad; kompostárna; logistika sběru odpadu; technologická linka; biodegradable waste; composting plant; logistic of waste collection; technological line