Vliv aktivního muzicírování na kvalitu života v pozdějším věku - Bejčková, Milada (Jihočeská univerzita, 2012)
Nejde jen o to, dožít se vysokého věku, ale i o to, jaký bude život v tomto období. I v tomto časovém úseku lze do jisté míry ovlivnit kvalitu života pozitivním myšlením a vlastní aktivitou. Tato práce si klade za cíl zjistit vliv aktivního muzicírování na kvalitu života v pozdějším věku. Zaměřuje se na životní styl, životní události, rodinný život, sociální kontakty a hodnotový systém seniorů aktivně provozujících hudbu. Práce je založena na kvalitativním výzkumu, kdy byl prováděn narativní a polořízený rozhovor v přirozeném prostředí respondentů. Všechny rozhovory byly zaznamenány na diktafon se souhlasem každého osloveného člověka. Nezkrácené rozhovory jsou uloženy ve formátu mp3 na CD (to je přílohou práce). Další přílohou práce je přepis rozhovorů. Byly zachovány v hovorové podobě jazyka kvůli jejich autentičnosti, ale pro jejich délku byly zkráceny. Během rozhovorů proběhlo skryté pozorování zjevu, chování a vyjadřování respondenta a jeho okolí. Získaná data byla vyhodnocována pomocí analýzy jednotlivých případů, srovnávání jednotlivých případů a metodou prostého výčtu. Jak z výzkumu vyplynulo, aktivní muzicírování má pozitivní vliv na kvalitu života v pozdějším věku. Předchází sociální izolaci, vytváří a upevňuje přátelské vztahy a odstraňuje mezigenerační rozdíly. Posiluje vůli a vytrvalost. Pomáhá seniorům udržovat si duševní svěžest. Hudba obohacuje citový život a dává tak životu další rozměr.
Impact of active making music on the quality of life in the later age
Keywords: aktivní stárnutí; proces stárnutí; životní styl; kvalita života; volný čas; hudba; active aging; aging process; lifestyle; quality of life; free time; music