Návrh a ověření Intervenčního pohybového programu zaměřeného na krav-maga - Kabourek, Petr (Jihočeská univerzita, 2022)
Cílem bakalářské práce byl návrh tříměsíčního intervenčního pohybového programu s využitím sebeobranného systému Krav Maga a ověření rozvoje sebeobranných schopností testovaných dětí. Pro výzkum byli vybrání chlapci ve věku devíti let, jelikož je to období, ve kterém děti začínají nabírat na síle a často ji uplatňují v kolektivu vrstevníků v podobě násilí na slabších jedincích což může zanechat doživotní fyzické a psychické následky. Z tohoto důvodu chlapci podstoupili vstupní měření, kterým jsme zjistili míru jejich fyzické zdatnosti. Byl použit celostní motorický test a test člunkového běhu. V prvním měření jsme u celomotorického testu naměřili průměrnou hodnotu 57,7 bodů u experimentálního souboru a 61,5 bodu u kontrolního souboru, v závěrečném měření jsme naměřili průměrnou hodnotu 64,4 bodů u experimentálního souboru a 66,6 bodů u kontrolní skupiny celkově došlo ke zlepšení u většiny testovaných z obou skupin. U člunkového běhu jsme při prvním měření experimentální skupiny dosáhly průměrného času 23,19 vteřin a v závěrečném měření byl naměřen čas 22,58 vteřin. Kontrolní skupina měla po prvním měření naměřený průměrný čas 21,56 vteřiny a po druhém měření byl průměrný čas 21,45 vteřin. Na základě zjištěných poznatků a výsledků může mít tříměsíční pohybový program pozitivní vliv na rozvoj silových a sebeobranných schopností u dětí.
Design and verification of na intervention exercise program focused on krav-maga
Design and verification of na intervention exercise program focused on krav-maga
Keywords: Krav maga; sebeobrana; KM; Krav maga; selfdefence; KM