Ošetřovatelská péče u seniorů po zlomenině krčku kosti stehenní na oddělení následné péče - Jordáková, Jitka (Jihočeská univerzita, 2017)
Zlomenina krčku kosti stehenní je nejčastějším úrazem seniorů. Řešení je velmi náročné vzhledem k polymorbiditě seniorů. Léčba závisí na celkovém stavu pacienta, jedná se o chirurgický či konzervativní postup. Cílem práce bylo zjistit specifika ošetřovatelské péče na oddělení následné péče u pacienta se zlomeninou krčku kosti stehenní, možnosti další péče o pacienta po ukončení hospitalizace na oddělení následné péče a zjistit jaká je spolupráce s rodinou pacienta na oddělení následné péče. K cílům byly stanoveny čtyři výzkumné otázky. Jaké specifické činnosti uplatňují sestry při ošetřovatelské péči na oddělení následné péče u pacienta se zlomeninou krčku kosti stehenní? Jaká jsou rizika u pacienta seniora se zlomeninou krčku kosti stehenní? Jaké jsou možnosti další péče u pacienta po propuštění z oddělení následné péče? V jakých oblastech je důležitá spolupráce s rodinou u pacienta se zlomeninou krčku kosti stehenní? Ke zpracování bakalářské práce bylo použito kvalitativní výzkumné šetření a sběr dat byl proveden technikou polostrukturovaného rozhovoru se sestrami z oddělení následné péče. Z výsledků výzkumu se ukázalo, že ošetřovatelská péče u pacientů po zlomenině krčku kosti stehenní vyžaduje přizpůsobení ošetřovatelské péče každému pacientovi individuálně dle jeho stavu a se zaměřením na komplexní péči, rizika či možné komplikace. Dále bylo zjištěno, že další možnosti péče po propuštění pacienta zajišťuje sociální pracovník, který rodině pomůže s umístěním pacienta do sociálního zařízení či podá informace o péči v domácím prostředí, a že spolupráce s rodinou pacienta je individuální záležitost a záleží na rodinných vztazích. Výstupem bakalářské práce je návrh na mezioborový seminář zaměřený na problematiku ošetřovatelské péče u seniorů po zlomenině krčku kosti stehenní.
Nursing care for seniors after a femoral neck fracture at a subsequent care department
Keywords: Ošetřovatelská péče; senior; zlomenina krčku kosti stehenní; následná péče; rodina; Nursing care; senior; femoral neck fracture; subsequent care; family