Politika trhu práce a služby zaměstnanosti na Písecku - Šálková, Martina (Jihočeská univerzita, 2007)
Název bakalářské práce, tedy Politika trhu práce a služby zaměstnanosti na Písecku, napovídá, že se autorka bude zabývá problematikou nezaměstnanosti v regionu Písecka. Toto téma bylo zvoleno ze dvou důvodů. Jednak je nezaměstnanost velice často skloňovaný pojem, který ovlivňuje celou řadu lidí a za druhé proto, že autorka měla možnost vykonávat výběrovou praxi na ÚP v Písku, kde získala mnoho cenných informací a poznatků. Cílem této práce je shrnutí obecných poznatků o trhu práce, nezaměstnanosti, zmapování služeb poskytovaných ÚP v Písku, přičemž tyto informace jsou konfrontovány s hospodářskou situací v regionu. Vývoj nezaměstnanosti na Písecku lze označit jako stabilní, v posledních 5 letech nedošlo k žádnému výraznému navýšení či snížení počtu evidovaných uchazečů. Míra nezaměstnanosti se dlouhodobě pohybuje pod celorepublikovým průměrem a nad průměrem Jihočeského kraje. V roce 2006 její průměrná hodnota činila 7,4 %. Tento stav výrazně pozitivně ovlivňuje bohaté uplatňování nástrojů aktivní politiky zaměstnanosti. Pro dokonalé zmapování poskytovaných služeb byla zvolena metoda dotazování technikou dotazníku, a to jak pro klienty tak zaměstnance ÚP v Písku. Od klientů se podařilo získat 70 vyplněných dotazníků a od zaměstnanců 20 dotazníků. 58 % (41) klientů odpovědělo, že jsou s jim poskytovanými službami spokojeni. Podobně zaměstnanci pozitivně hodnotili služby, které úřad nabízí, a to především bohatou nabídku rekvalifikací, projektů, vstřícnost ke klientům a podporu pro zaměstnavatele.
THE POLICY OF WORK MARKET AND EMPLOYMENT SERVICE IN THE PÍSEK DISTRICT
Keywords: nezaměstnanost služby zaměstnanosti úřad práce trh práce politika zaměstnanosti pasivní politika zaměstnanosti podpora v nezaměstnanosti aktivní politika zaměstnanosti; unemployment employment services labour office labour market employment policy passive employment policy unemployment benefit active employment policy