Komplexní čísla, kvaterniony a jejich aplikace - Brdlík, Pavel (Jihočeská univerzita, 2013)
Bakalářská práce je věnována tématu komplexní čísla a kvaterniony a jejich aplikace. Hlavním úkolem této práce je seznámit s pojmy komplexní číslo a kvaterninony a s jejich důležitými vlastnostmi a reprezentací těchto pojmů na vhodně zvolených příkladech. Komplexní čísla lze mimo jiné použít k reprezentaci rotačního pohybu v rovině, kvaterniony lze užít pro reprezentaci rotací v trojrozměrném prostoru. Cílem práce je poskytnout přehledné shrnutí teorie a ukázkové řešení praktických příkladů, které by názorně ilustrovaly uvedené využití komplexních čísel a kvaternionů při popisu rovinných resp. prostorových pohybů, případně jejich další aplikace.
Complex numbers, quaternions and their applications
Keywords: Komplexní čísla; kvaterniony; GeoGebra; wxMaxima; Wolfram Alpha; Complex numbers; quaternions; GeoGebra; wxMaxima; Wolfram Alpha