Uplatnění amerických plemen koní v České republice - Narovcová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2012)
Bakalářská práce se zabývá stručným přehledem koní chovaných v České republice, kteří pocházejí z amerického kontinentu. Práce se zaměřuje hlavně na tři základní americká westernová plemena, kterými jsou American Quarter horse, American Paint horse a Appaloosa. Najdeme zde stručnou historii těchto plemen, základní informace o exteriéru a povaze a možnosti zbarvení těchto koní. Bakalářská práce se dále zabývá zmapováním počtu koní ve světě, v zemi původu a v České republice. Dále je zde přehled o základních tělesných rozměrech a barvách či typech zbarvení těchto koní chovaných v České republice. Nalezneme zde i uplatnění westernových plemen koní v jednotlivých disciplínách a jejich stručná pravidla. Na závěr jsou porovnány získané údaje o tělesných rozměrech se standardem v zemi původu a vyhodnoceny barevné varianty.
Application of American breeds of horses in the Czech Republic
Keywords: American Quarter horse; American Paint horse; Appaloosa; westernové ježdění; rodeo; American Quarter horse; American Paint horse; Appaloosa; western riding; rodeo