Lyricko-epické poémy V. Hálka - Popelíková, Ria (Jihočeská univerzita, 2009)
Práce se zabývá posouzením Hálkových lyricko-epických poem v souvislostech českého romantismu a byronismu. V recepční části práce je uveden přehled hodnocení lyricko-epických poem českými literárními dějinami, studiemi o Hálkovi a recenzemi z dob jejich prvního otisku. V interpretační části je provedena analýza příslušných textů. Básně jsou uvedeny a rozebírány chronologicky podle data svého vzniku. První tři skladby jsou srovnávány s Májem a je zodpovězena otázka, zda se jedná o podobnost okrajovou či rozhodující. Ve zbylých čtyřech skladbách je pak hledán odklon od předešlých poem, co se týče žánru a proměny hrdiny.
Lyric-epical poems by V. Hálek
Keywords: V. Hálek; lyricko-epické poémy; V. Hálek; lyric-epical poems