Problematika kultivačního vyšetření stolice - bakteriologie - Kavalec, Lukáš (Jihočeská univerzita, 2019)
Průjmová onemocnění jsou celosvětovým problémem. V rozvojových zemích, kde je nízký hygienický standart a omezená dostupnost lékařské péče, je velká část mortality zapříčiněna právě průjmy, ve vyspělých zemích dochází k úmrtí méně často. V našich podmínkách mezi nejčastější infekce patří salmonelózy způsobené bakteriemi rodu Salmonella, kampylobakteriózy jejichž původci jsou bakterie rodu Campylobacter a dále enterotoxikózy, což jsou otravy z potravin. Gastroenteritidy mohou být způsobované také viry např. střední adenoviry, kaliciviry a astroviry. Parazitární gastroenteritidy jsou problémem výhradně rozvojových zemích v tropických oblastech.V teoretické části mé bakalářské práce jsem zpracoval obecnou charakteristiku průjmu a popis nejčastějších původců bakteriálních gastroenteritid a možnosti jejich diagnostiky. Praktickou část jsem zpracovával v laboratoři mikrobiologie Synlab v Českých Budějovicích, kde jsem prováděl identifikaci bakteriálních původců infekčních průjmů z výtěrů z rekta pomocí kultivace na vhodných mediích, přesné dourčení bylo provedeno pomocí biochemických testů, MALDI-TOF a aglutinačních testů k přesné sérotypizaci kmenů. Ze získaných dat a dat laboratoře jsem vypracoval statistiku porovnávající výsledky laboratoře s výsledky v celé České republice. Cílem mé práce bylo seznámit se s problematikou infekčních gastroenteritid, vypracovat odbornou rešerši na dané téma, popsat a osvojit si metody přímého průkazu bakterií, rutinně využívaných v mikrobiologické diagnostice průjmů - především kultivaci a statisticky srovnat výsledky laboratoře s celou Českou republikou.
The Problematics of Cultivated Examination of Stool - Bacteriology
Keywords: Průjmová onemocnění; rod Salmonella; rod Campylobacter; laboratorní diagnostika; četnost výskytu; Diarrheal diseases; genus Salmonella; genus Campylobacter; laboratory diagnostics; frequency of incidence