Otázky posmrtného života - Klivanová, Petra (Jihočeská univerzita, 2008)
Diplomová práce se zabývá otázkou smrti a tím, co po smrti nastává. Vytváří teoretické nastínění ve vnímání těchto fenoménů minulostí i současností. Konkrétněji zpracovává vybrané autory, především se věnuje Platónovou pojetí nesmrtelnosti duše a existence dvojího světa. Podává teoretické vymezení smrti, jejích druhů a aspektů, které s ní souvisejí. Zaměřuje se na klinickou smrt a na analýzu tzv. prožitků blízkosti smrti. Považuji zážitky lidí, kteří se nacházeli v těsné blízkosti smrti jako velmi přínosné. Prožitky nacházejí řadu přívrženců a odpůrců, proto se práce dané problematice více věnuje. Zabývá se také náboženským vnímáním smrti, Boha a nesmrtelné duše. Diplomová práce vychází z ovlivnění autorky danou problematikou. Cílem je vytvoření komplexního pohledu na smrt, lidskou duši a možnou existenci života po smrti ve srovnání minulosti se současností.
Questions about after-life