Vliv robotizace na zaměstnanost - Ledvinková, Petra (Jihočeská univerzita, 2021)
Hlavním cílem bakalářské práce je zhodnocení vlivu robotizace na zaměstnanost. Bakalářská práce představuje fenomén robotizace a hodnotí možnosti využití robotů v podnicích. Bakalářská práce zkoumá dopad robotizace a automatizace na trh práce v České republice a ukazuje současný stav používání robotů. Zaměřuje se na historické pojetí robotů a aktuální členění typů robotů. Dále vysvětluje hrozbu robotizace pro český trh a jeho ekonomiku a nastiňuje několik možných řešení v souvislosti se ztrátou zaměstnání a zmizením celých oblastí trhu práce. Mimo to se tato práce zabývá analýzou robotizace ve společnostech a analýzou vlivu robotizace na zaměstnanost jednotlivých osob. Informace a data nezbytné k vyhodnocení obou analýz byla získána pomocí dvou dotazníkových šetření. Výsledkem této práce jsou doporučení k zvyšování investic jak dorobotizace, tak i do vzdělávání nejen ze strany podniků, ale i jednotlivých osob.
Influence of robotization on employment
Keywords: Trh práce; zaměstnanost; robotizace; průmyslový robot; automatizace; Labour market; employment; robotics; industrial robot; automation