Téma viny v české próze 60. let 20. století - Houzimová, Eliška (Jihočeská univerzita, 2011)
Záměrem diplomové práce je rozkrývání tématu viny ve vybraných textech šedesátých let dvacátého století, jež je sledováno v souvislosti s fenomény holocaustu, odsunu Němců z pohraničí, kolaborace a komunistického režimu. Zároveň jsou zvažovány vazby světa fikčního a aktuálního s cílem poukázat na specifický charakter totalitních režimů. V rámci analýzy, komparace a interpretace textů je pozornost soustředěna na hledání paralel mezi nacistickým a komunistickým režimem, včetně rozkrývání styčných ploch jejich ideologií. Při analýze jednotlivých uměleckých textů jsou zároveň zvažovány konkrétní vypravěčské postupy a jejich vliv na interpretaci viny. Ta je nahlížena za pomoci existenciální filosofie, jež přispívá ke specifikaci možných postupů rozkrývání a zhodnocení jednotlivých provinění a zároveň otevírá cesty diskusi o vině a možnostech neviny jako významných fenoménech nejen literatury šedesátých let.
The theme of guilt in Czech prose of the 1960s
Keywords: vina; totalitní režimy; narativní způsoby; existenciální filosofie; šedesátá léta dvacátého století; česká próza; guilt; totalitarian regimes; narrative strategies; existencialism; 1960s; Czech prose