Operace s podnikem definované dle ČÚS č. 011 a jejich zachycení v účetnictví - Veselá, Martina (Jihočeská univerzita, 2008)
Tato diplomová práce se zabývá operacemi s podnikem, které jsou definovány dle Českého účetního standardu číslo 011 a jejich zachycení v účetnictví. U transakcí s podnikem nastává řada ekonomických, účetních, právních a daňových specifik, která v jiných (běžně evidovaných) operacích nemají obdobu. Většinou se jedná o obchody, jež nelze vyřídit během jediného dne. Český účetní standard pro podnikatele číslo 011 - Operace s podnikem zobrazuje účetní postup při zachycení nájmu, prodeje, fúze atd. v účetnictví. S právní podstatou této problematiky je možné se seznámit v obchodním a občanském zákoníku. Účtující strany musí znát také daňovou problematiku těchto transakcí. Vlastní popis operací s podnikem může vypadat jako velice náročná záležitost, ale na druhou stranu je mnohem jednodušší, rychlejší, levnější a výhodnější na základě jedné smlouvy disponovat s celým podnikem najednou. Praktická část se, z důvodu omezeného rozsahu diplomové práce, zabývá pouze prodejem resp. nákupem části podniku a pronájmem resp. nájmem části podniku. Tato problematika je zachycena u společnosti Podblanicko Louňovice, a. s. a u firmy SACH, spol. s r. o. Obě smluvní strany účtují dané transakce dle doporučené metodiky českého účetního standardu pro podnikatele číslo 011 a aplikační část zobrazuje také dopad prodeje a nájmu podniku do výkazu zisku a ztráty a rozvahy firmy SACH, spol. s r. o. a společnosti Podblanicko Louňovice, a. s.
Operations with company and their presentment in the system of accounting
Keywords: prodej podniku; nájem podniku; oceňovací rozdíl; mimořádný výsledek hospodaření; operations with company; selling of company; hiring of company; diference in valuation; extraordinary profit