Diagnostika a endovaskulární léčba mozkových výdutí - Svačina, Igor (Jihočeská univerzita, 2007)
Anotace Diagnostika a endovaskulární léčba mozkových výdutí První část bakalářské práce je zaměřena na diagnostické metody jako CT, MR, DSA, které slouží ke stanovení subarachnoidálního krvácení (SAK) způsobeného aneuryzmaty. Popisuje jak etiologii, patogenezi, výskyt aneuryzmat, tak anatomii a fyziologii cévní stěny a cévní zásobení mozku - Willisův okruh. Zabývá se nastavením parametrů u jednotlivých zobrazovacích technik. V druhé části je detailně popsán postup endovaskulární léčby embolizací coily. Informace byly získány z odborné lékařské literatury z posledních let a též na podkladu pozorování běžných pracovních postupů na radiodiagnostických odděleních a odděleních intervenční radiologie během školních praxí. Cílem bakalářské práce bylo zjistit roli radiologického asistenta v procesu stanovení diagnózy subarachnoidálního krvácení (SAK), které je způsobeno aneuryzmaty. Dále se zabývá rolí radiologického asistenta při endovaskulární léčbě aneuryzmat. Předpoklad, že radiologický asistent je důležitý a nezbytný při diagnostice, a platným členem operačního týmu, se potvrdila. Poslední část práce je zaměřena na stanovení a srovnání radiační zátěže pacientů během endovaskulární léčby mozkových výdutí. Srovnává celkové skiaskopické časy a hledá rozdíly v množství aplikované kontrastní látky. Srovnávaná data byla získána ze dvou DSA kompletů, Siemens Multistar (2000) a Siemens Axiom Artis (2006) využívaných na oddělení intervenční radiologie v Nemocnici Na Homolce v Praze. Data od 26 pacientů byla získána z provozních deníků. Efektivní a orgánové dávky byly následně vypočteny pomocí programu Effdose. Bylo zjištěno, že efektivní dávky z obou DSA kompletů jsou velmi nízké. Vstupní povrchové dávky a orgánové dávky na oční čočku a štítnou žlázu nemohou způsobit žádné deterministické účinky. Radiační zátěž od Siemens Axiom Artis je méně než poloviční než u Multistaru. Hypotéza, že efektivní dávky u nového DSA kompletu Axiom Artis budou nižší, se potvrdila. Rozdíly v celkových skiaskopických časech a v množství podané kontrastní látky nebyly výrazné. Hypotéza, že dojde ke snížení skiaskopických časů a množství podané kontrastní látky u nového DSA kompletu se nepotvrdila.
Diagnosis and endovascular therapy of cerebral aneurysm
Keywords: CMP; SAK; aneuryzma; CT; MR; DSA; TCD; coiling; efektivní dávka; radiační hygiena; SAH; aneuryzm; CT; MR; DSA; TCD; coiling; effective dose; radiation hygiene