Život žen bezdomovkyň ve vybraném regionu očima jich samotných - Buriánková, Lenka (Jihočeská univerzita, 2022)
Bakalářská práce se zabývá životem žen bez přístřeší na území Českých Budějovic. Stěžejním cílem práce je přiblížit různá úskalí, která se vážou ke ztrátě obydlí a zjistit, jaké jsou nejčastější příčiny bezdomovectví žen v Českých Budějovicích. Praktická část této bakalářské práce je vyhotovena formou kvalitativní výzkumné strategie. Použita byla metoda dotazovaní a technika polostrukturovaného rozhovoru. Výzkumný soubor se skládá z osmi žen bez domova, které žijí na území Jihočeského kraje, konkrétně v Českých Budějovicích. Výzkumný soubor byl vybrán pomocí metody snowball sampling. Z provedených rozhovorů byly získány výsledky, které byly dále zpracovány metodou otevřeného kódování. Prostřednictvím této metody vzniklo 10 kategorií s konkrétními kódy. Z výsledků výzkumu vyplynulo, že nejčastějšími příčinami bezdomovectví žen v Českých Budějovicích jsou domácí násilí a nevyhovující (dysfunkční) vztahy s rodinou. Komunikační partnerky se také shodly v nespokojenosti s aktuální stavem a uvedly, že touží po změně své situace. Dále také vyšlo najevo, že komunikační partnerky za stěžejní problém pokládají absenci stabilního bydlení. Tato bakalářská práce by mohla sloužit například jako zdroj informací pro studenty či jako zpětná vazba pro poskytovatele sociálních služeb v Českých Budějovicích.
The Life of Homeless Women in a Selected Region through the Eyes of Themselves
Keywords: Bezdomovectví; bezdomovec; příčiny; sociální služby; ženy; bydlení; Homelessness; homeless person; causes; social services; women; housing