Dětský divadelní soubor Láz jako významná součást sociokulturního prostředí obce Láz u Příbrami - Petrušková, Anna (Jihočeská univerzita, 2018)
Práce se zabývá působením na vybrané schopnosti a dovednosti skrze metodiku dramatické výchovy. Teoretická část poukazuje na proměnu společnosti a na důležitost komunikace jako základu pro utváření a růst osobnosti. Reakcí je vznik Dětského divadelního souboru a jeho začlenění do socio-kulturního prostředí obce Láz. V praktické části je kvalitativní průřezová studie prostřednictvím interview se členy souboru, ve které je zjišťováno, jak působí činnost účastníků tohoto souboru na jejich vybrané schopnosti a dovednosti a do jaké míry je v této souvislosti metodika práce zájmové činnosti efektivní. Na základě zjištěných výpovědí lze hovořit o významu souboru pro sociokulturní prostředí obce. Význam je shrnut v závěru práce.
Children's theater group Laz as an important part of the socio-cultural environment Laz village near Pribram
Keywords: postmoderní doba; metodika práce Dětského divadelního souboru Láz; sociokulturní prostředí; volný čas; malá skupina; divadlo hrané dětmi; postmodern times; methodology of work of the children's theater group Laz; cultural environment; leisure; small group; theater played by children