Evoluce genomu bakteriálních symbiontů vši Polyplax serrata (Phthiraptera, Anoplura) - Říhová, Jana (Jihočeská univerzita, 2018)
Krevsající vši Polyplax serrata v sobě hostí symbiotické bakterie z řádu Legionellales (Gammaproteobacteria) a Neisseriales (Betaproteobacteria). Na základě fylogenetických analýz bylo potvrzeno fylogenetické zařazení první bakterie do rodu Legionella a byla pojmenována jako Candidatus Legionella polyplacis, sp. n. Vertikální přenos bakterií do další generace byl potvrzen vuzualizací symbionta v tkáni hostitele. Vylepšený genom druhého symbionta je podstatně větší a vlastní více metabolických funkcí. V tomto genomu jsem našla horizontálně přenesený operon, který kóduje enzymy zapojené v metabolismu štěpení močoviny.
Genome evolution of bacterial symbionts in the louse Polyplax serrata (Phthiraptera, Anoplura)
Keywords: symbióza; symbiont; krevsající hmyz; genom; evoluce; fylogeneze; Legionella polyplacis; Polyplax serrata; FISH; HGT; metabolismus; biotinový operon; štěpení močoviny; symbiosis; symbiont; blood-sucking insect; genome; evolution; phylogeny; Legionella polyplacis; Polyplax serrata; FISH; HGT; metabolism; biotin operon; urea cleavage