Ekonometrická analýza demografických aspektů vývoje ekonomiky - Le, Václav Quang (Jihočeská univerzita, 2022)
Práce se zabývá ekonometrickou analýzou demografických aspektů vývoje ekonomiky. Předmětem analýzy je udržitelnost důchodového systému ČR, která je zkoumána ze dvou pohledů, a to z pohledu příjmů z pojistného a příslušenství na důchodové pojištění a výdajů na dávky důchodového pojištění. Analýza je provedena prostřednictvím techniky vícenásobné lineární regrese. Pro každou zkoumanou proměnnou jsou představeny tři modely. Datový soubor má charakter časové řady, má čtvrtletní sezónnost a zkoumaným obdobím je časový interval 2000-2022 Q1. Dle příjmových modelů je příjem pozitivně korelován s HDP, mzdami a platy, sociálními příspěvky zaměstnavatelů, indexem spotřebitelských cen (CPI) a negativně s počtem zaměstnaných a nezaměstnaných. Výdaje na druhou stranu vykazovaly pozitivní korelaci s počtem důchodů, CPI, průměrnou mzdou a minulými výdaji. U představených modelů byla rovněž hodnocena jejich predikční schopnost za období 2018-2019, kdy krize nebyla, a za 2020-2022 Q1, kdy nastala krize. V nekrizovém období dokázaly modely zachytit dynamiku vývoje proměnných, avšak v krizovém období nebyly tolik přesné, přičemž výdajové modely byly ve srovnání lepší. Na základě křížové validace, korigovaného Akaikeho informačního kritéria a Schwarzova bayesovského informačního kritéria byl pro každou proměnou vybrán model 2 k predikci na 2. až 4. čtvrtletí 2022. Dle příjmového modelu by se příjmy měly vyvíjet do strany / stagnovat, zatímco dle výdajového modelu by měly výdaje růst. Zároveň predikované výdaje převyšují predikované příjmy.
Econometric analysis of demographic aspects of economic development
Keywords: ekonometrická analýza; lineární regrese; udržitelnost; důchodový systém; predikce; econometric analysis; linear regression; sustainability; pension system; forecasting