Vliv fotovoltaických elektráren na krajinu - Kořínková, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2015)
V bakalářské práci se zaměřuji právě na obnovitelné zdroje energie a zejména na problematiku fotovoltaických elektráren, které jsou právě jedním z podporovaných obnovitelných zdrojů. Boom fotovoltaických elektráren na území ČR proběhl v letech 2009 a 2010. Počet solárních instalací se v této době několikanásobně zvýšil a to díky výhodné výkupní ceně energie z fotovoltaických elektráren či zelenému bonusu, které byly garantovány na 20 let. Cílem bakalářské práce je analýza vlivu fotovoltaických elektráren na krajinu. Práce představuje případovou studii tří fotovoltaických elektráren v ČR Čejč, Myslív a Kunštát, kombinovanou s dotazníkovým šetřením pro širokou veřejnost v ČR. V první části bakalářské práce věnované literární rešerši byly popisovány druhy obnovitelných zdrojů energie, legislativa upravující provoz fotovoltaických elektráren, fotovoltaická energie a fotovolatická elektrárna, dále pojem krajiny jako takové a vliv fotovoltaických elektráren na ni. Druhá část představuje popis 3 vybraných fotovoltaických elektráren, kterými jsou Čejč, Myslív a Kunštát. Všechny byly realizovány stejným investorem panem Ing. Romanem Malivánkem, který poskytl značnou část informací použitých v této práci. Každá z elektráren se nachází na jiném místě České republiky, jejich výstavba i provoz jsou odlišné. Ve třetí části práce byly zpracovány výsledky dotazníkového šetření. Dotazník byl rozeslán mezi širokou veřejnost a jeho hlavním cílem bylo zjistit názor dotazovaných na obnovitelné zdroje energie a na vliv fotovoltaických elektráren na okolní krajinu. Celkově vyhodnocení dotazníků a jejich komentářů budí dojem, že z obnovitelných zdrojů energie je ten solární tím nepreferovanějším. S výjimkou estetického narušení rázu krajiny, nebo i když dočasného tak přesto nevhodného využití zemědělské půdy v případě instalací na přírodních plochách, je tento způsob využití obnovitelného zdroje hodnocen převážně pozitivně. Jde o jinak šetrný a prakticky ideální zdroj obnovitelné energie. Panuje všeobecně názor omezit instalace elektráren na přírodních plochách a jít cestou rozšíření instalací fotovoltaických elektráren na již zastavěných plochách např. střech průmyslových hal, nákupních center, parkovacích domů, apod.
Impact of photovoltaic installation to the landscape
Keywords: Obnovitelné zdroje energie; Fotovoltaická energie; Fotovoltaická elektrárna; Krajina.; Renewable energy; Photovoltaic energy; Photovoltaic installation; Landscape.