Způsoby aktivizace pacientů seniorů - Hofbauerová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2007)
V současné době celosvětově stárne populace ve vyspělých zemích světa a tento trend jej patrný i u nás. Společnost by proto měla hledat východiska, jak zajistit, aby i lidé ve vyšším věku mohli žít smysluplně a hlavně aby jim to umožnilo jejich zdraví. Proto i aktivizace hospitalizovaných seniorů by měla být jedním z nich. Teoretická část práce pojednává o involučních změnách ve stáří, o roli ošetřovatelství a sestry v péči o seniory, o aktivitách seniorů a na závěr jsou popsány způsoby aktivizace se zaměřením na pohybová cvičení. Praktická část měla za úkol zjistit, zda se sestry orientují v problematice aktivizace, zda samy aktivizují pacienty či při jejich aktivizaci spolupracují a zda do aktivizace zapojují příbuzné pacientů. V závěru práce jsou uvedeny výsledky, které vyplývají z vyhodnocených dotazníků a z předem stanovených cílů práce.
Ways of activation seniocitizens patients
Keywords: senior; pacient; sestra; hospitalizace; oddělení následné péče (ONP); aktivizace; senior; patient; nurse; hospitalization; follow-up care departments; activation