Možnosti využití nekonvenčních postupů a potravních doplňků v prevenci a péči o zdraví telat - Pániková, Monika (Jihočeská univerzita, 2013)
Základem každého chovu skotu jsou zdraví a silní jedinci. Proto bylo cílem této práce zjistit, který z podávaných doplňků stravy má nejlepší vliv na přírůstek váhy u telat v raném období po odstavu od matky na mléčnou výživu. Výzkum probíhal za spolupráce statku v Haklových Dvorech. Telata byla pozorována od období března 2012 do února 2013. Po narození se odstavila do venkovních individuálních boxů, kde jim byly do krmné dávky přidávány doplňky stravy prvních 14 dní života. Na základě přidaného doplňku byla rozdělena do 3 skupin pokusných a 1 kontrolní. První vážení telat proběhlo po porodu a druhé ve 30 dnech života. Z rozdílu vah byl vypočten průměrný přírůstek váhy. Nejlepší průkazný vliv měla pokusná skupina Homeopatika a Prebiotika (Biopolym) s průměrným přírůstkem 26,9 kg, dále pokusná skupina Probiotika (Lactovita) s hodnotou 26,1 kg a na závěr kontrolní skupina, které nebyla změněna krmná dávka s hodnotou 23,5 kg. Z výsledků pozorování lze usoudit, že telata kladně reagují na doplňky stravy v prvních dnech života a mají příznivý vliv na prevenci proti průjmům. Prebiotika, Homeopatika i Probiotika příznivě stimulují zažívací ústrojí telat a mají celkový kladný vliv na jejich fyziologický stav.
Possibilities of the usage of nonconventional methods and dietary supplements in prevention and in health provision of calves.
Keywords: Telata; bachor; potravní doplňky; diarhea; Calves; paunch; dietary supplements; diarhea