Problematika záchrany života u vysoce infekčních pacientů - Gruntová, Petra (Jihočeská univerzita, 2019)
Tématem této bakalářské práce je "Problematika záchrany života u vysoce infekčních pacientů". Práce se skládá z teoretické a výzkumné části. Teoretická část obsahuje kapitoly o vysoce infekčních pacientech, způsob přenosu těchto infekcí, volatilní infekce, nebezpečné nákazy s přírodní ohniskovostí, a nosokomiální nákazy. Teoretickou část uzavírají kapitoly probírající záchranu života, ohrožení života a bariérovou péči. Výzkumná část byla zpracována formou kvalitativního výzkumu. Bakalářská práce se soustředí na to zmapovat problematiku záchrany života u vysoce infekčních pacientů, dále pak zmapovat infekce, se kterými se zdravotničtí záchranáři nejčastěji setkávají a zmapovat možnosti ochranných pomůcek v přednemocniční neodkladné péči u vysoce infekčních pacientů. Cílem této bakalářské práce je tyto mapy souhrnně pojmout a odpověď na tři následující výzkumné otázky: 1. Jaký je postup při záchraně života u vysoce infekčních pacientů? 2. S jakými infekcemi se zdravotničtí záchranáři nejčastěji setkávají? 3. Jaké jsou možnosti ochranných pomůcek v přednemocniční neodkladné péči u vysoce infekčních pacientů? Sběr dat probíhal formou polostrukturovaných rozhovorů, které byly realizovány se zdravotnickými záchranáři pracujícími na záchranné službě déle než jeden rok. Výzkumný soubor se skládá z 10 probandů, jejichž výběr byl záměrný. Výzkum byl realizován během měsíce března roku 2019 a byl ukončen v době teoretického nasycení. Tématy rozhovorů byly: záchrana života, četnost infekčních onemocnění a ochranné pomůcky v PNP u vysoce infekčních pacientů. Celkem byly zpracovány tři hlavní kategorie, ze kterých vycházejí podkategorie a kódy. S ohledem na přednemocniční neodkladnou péči je tato práce přínosná přiblížením problematiky vysoce infekčních onemocnění a osvětluje postupy ošetření a bariérovou péči u vysoce infekčních pacientů.
Life-saving issues in highly infectious patients
Keywords: Infekční onemocnění; zdravotnický záchranář; přednemocniční neodkladná péče; ochranné pomůcky; infectious disease; paramedic; pre-hospital urgent care; protective equipments