Mapování významných krajinných prvků ve vybraném území a návrh na registraci nového významného krajinného prvku - Fridrichovská, Šárka (Jihočeská univerzita, 2018)
Významný krajinný prvek je nástrojem obecné ochrany přírody a krajiny, jejichž vyhlašování je formálně jedno z nejrychlejšího a nejjednoduššího způsobu zajištění ochrany. Zákon č. 114/1992 Sb. představuje základní legislativní dokument, kde významný krajinný prvek je definován jako ekologicky, geomorfologicky nebo esteticky hodnotnou část krajiny, která utváří její typický vzhled nebo přispívá k udržení její stability. Tématem práce bylo mapování významných krajinných prvku a návrh na registraci nového významného krajinného prvku na území Pelhřimovska. Vybrány byly čtyři katastrální území, ve kterých byly významné krajinné prvky charakterizovány. V řešené oblasti byly zvoleny 4 registrované významné prvky a 13 významných krajinných prvků ze zákona, které byly rozděleny do podkategorií vodní toky, rybníky a lesy.
Mapping of significant landscape element in the selected area and proposal for registration of a new significant landscape element
Keywords: významný krajinný prvek; registrace; mapování; Pelhřimovsko; significant landscape element; registration; mapping; Pelhřimovsko