Uplatnění vojáků v záloze na trhu práce - Špániková, Jana (Jihočeská univerzita, 2011)
S profesionalizací Armády České republiky se zvyšuje počet vojáků v činné službě a následně samozřejmě počet vojáků v záloze, kteří vstupují na trh práce s cílem nalézt zde nové vhodné pracovní uplatnění, využít znalosti a zkušenosti získané v předcházející praxi a začít novou profesní kariéru. Jako vojákyně z povolání, jenž se posledních šest let své praxe věnuje právě zabezpečování odchodu vojáků z činné služby do zálohy, jsem se rozhodla zmapovat uplatnění vojáků v záloze na trhu práce, rychlost jejich orientace a přizpůsobení se podmínkám konkurenčního fungování trhu práce, způsob prožívání případné nezaměstnanosti, efektivitu rekvalifikačních kurzů, které jsou vojákům odcházejícím do zálohy poskytované Armádou České republiky a roli úřadů práce při vstupu vojáků v záloze na trh práce. V teoretické části bakalářské práce proto popisuji jednak vojenskou činnou službu, služební poměr vojáka z povolání a status vojáka v záloze, ale také trh práce a jeho fungování, ovšem s důrazem na jeho nerovnováhu způsobující nezaměstnanost. Pro splnění cílů praktické části výzkumu jsem zvolila kvalitativní metody sběru dat a to neřízené pozorování, dotazování formou rozhovoru a analýzu dokumentů. Výzkumným souborem byli vojáci v záloze, kteří odešli z vojenské činné služby v letech 2001 ? 2010 z posádky Bechyně, z Vojenského útvaru 3517. Závěry této práce lze použít jednak při plánování a organizování rekvalifikačních kurzů, které poskytuje Armáda České republiky vojákům odcházejícím do zálohy, tak také v praxi úřadů práce při práci s nezaměstnanými vojáky v záloze.
The exercise of the Army reservists within the labour market.
Keywords: Nezaměstnanost; politika zaměstnanosti; rekvalifikace; služební poměr vojáka z povolání; trh práce; voják v záloze; Unemployment; employment policy; retraining; service of a professional soldier; the labour market; reserve soldier