Povědomí laické veřejnosti o činnosti Probační a mediační služby - Hupáková, Markéta (Jihočeská univerzita, 2008)
V souvislosti s reformou trestní justice vznikla nutnost vytvořit ucelený systém činností pro realizaci a efektivní využívání zavedených alternativních trestů a odklonů v trestním řízení. Na základě tohoto požadavku byla v roce 2001 zřízena instituce Probační a mediační služby ČR. Úkolem Probační a mediační služby je vytvářet podmínky pro uplatnění alternativních postupů v průběhu trestního řízení, zajišťovat účinný výkon alternativních trestů. Za tímto účelem provádí probaci a mediaci a podílí se na řešení sporů mezi obviněnými a poškozenými a usiluje o urovnání konfliktních stavů, obnovení respektu k právním normám. Nedílnou součástí poslání PMS je prevence a snižování rizik opětovné trestné činnosti. Cílem práce je zjistit, jaká je reálná informovanost laické veřejnosti o Probační a mediační službě ČR, přiblížit postoje laiků k institutu alternativních trestů. Kromě toho práce zkoumá názory na alternativní tresty u profesí spolupracujících s Probační a mediační službou. Před začátkem výzkumu byly stanoveny tyto hypotézy: H1: Informovanost laické veřejnosti o činnostech Probační a mediační služby je nízká. Dílčí H1: Informace o PMS laická veřejnost získává převážně z televizního vysílání. H2: Profesní spolupráce s Probační a mediační službou ovlivňuje postoj k alternativním trestům ve směru větší přijatelnosti jejich ukládání. Pro jejich ověření bylo použito kvantitativní šetření, metoda dotazování. Zvolenou technikou byl standardizovaný dotazník. Dotazník obsahoval celkem 15 otázek. Soubor laické veřejnosti představuje 100 osob ve věku 20 - 60 let, které byly vybírány čistě náhodně. Druhý soubor reprezentují pracovníci oborů, které s Probační a mediační službou spolupracují - tedy pracovníci Policie ČR, zaměstnanci městských a obecních úřadů, popřípadě Úřadů práce, pracovníci ve vězeňství. Celkem bylo osloveno 50 osob. Z výsledků výzkumu vyplývá, že hypotéza 1 a dílčí hypotéza 1, které se týkaly informovanosti laické veřejnosti o Probační a mediační službě, byly potvrzeny. Hypotéza 2, která se zaměřila na postoje profesí spolupracujících s PMS k alternativním trestům, se vyvrátila.
Lay Public awareness of the Probation and Mediation Service
Keywords: alternativní trest; postoje veřejnosti; Probační a mediační služba; restorativní justice; veřejné mínění; alternative punishment; public attitudes; Probation and Mediation Service; restorative justice; public opinion