Informovanost studentů vybraných středních škol v Milevsku o poruchách příjmu potravy. - Kluiberová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2011)
Tato bakalářská práce pojednává o tématu poruch příjmu potravy, a také o jejich souvislosti s obezitou a módními redukčními dietami. Teoretická část práce obsahuje základní informace o poruchách příjmu potravy, tedy obecnou charakteristiku mentální anorexie a bulimie a zmíněny jsou i poruchy atypické a nespecifické jako záchvatovité přejídání, ortorexie, bigorexie a drunkorexie. Práce se také zabývá rizikovými faktory, které se podílejí na vzniku těchto poruch, dále jsou zde uvedena zdravotní rizika plynoucí z tohoto onemocnění a způsoby léčby nemocných. V práci je též zmíněn jak vztah poruch příjmu potravy a obezity, tak vztah těchto poruch a módních redukčních diet. Uvedena je i stručná charakteristika BMI. Závěr teoretické části je věnován prevenci poruch příjmu potravy. Praktická část prezentuje výsledky, které vyplynuly z mého průzkumu. Výzkum byl uskutečněn na základě anonymních dotazníků pro dvě skupiny studentů, a sice Gymnázia Milevsko a Střední integrované školy Milevsko. Dotazníky jsou zaměřeny na zjištění informovanosti studentů o problematice poruch příjmu potravy, na jejich znalosti o optimální hodnotě BMI, a také na jejich zkušenosti s redukčními dietami. Celkové výsledky výzkumu ukazují, že studenti stručný přehled o problematice poruch příjmu potravy mají, nicméně chybějící informace je nutné doplnit a zaměřit se na prevenci již v útlém věku dětí. Stejně tak je důležité nepodceňovat dodržování redukčních diet, které představují pro vznik těchto poruch značné riziko, a neopomíjet nedostatečné znalosti v souvislosti s hodnotami BMI.
How Knowledgable are Students from Selected Secondary Schools in Milevsko about Eating Disorders?
Keywords: Poruchy příjmu potravy; mentální anorexie; mentální bulimie; diety; BMI; Eating disorders; Anorexia nervosa; Bulimia nervosa; Diets; Body mass index