Sledování imunomodulačních účinků extraktů z helminta na makrofágové buněčné kultuře - Řežábková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2020)
V této předkládané práci jsme sledovali vliv extraktů tasemnice Hymenolepis diminuta a exkrečních/sekrečních produktů (ES-produkty) na in vitro modelu (ovlivněný a neovlivněný zánětem). Pro studii jsme zvolili in vitro model z monocytů derivovaných makrofágů izolovaných z kostní dřeně potkana, přičemž jednu skupinu buněk makrofágů jsme pro srovnání ovlivnili pro-zánětlivými bakteriálními lipopolysacharidy (LPS). Pro posouzení imunomodulačních účinků jsme analyzovali genovou expresi TNF, IL-10, IL-1, STAT6 a IL-17re pomocí metody qPCR. Touto studií jsme potvrdili, že použité složky z těla tasemnice H. diminuta mají modulační vliv na imunitní odezvu potkaních makrofágů a zdá se tedy, že H. diminuta bude vhodným kandidátem pro případnou terapii lidí.
Monitoring of immunomodulatory effects of helminth extracts on macrophage cell culture
Keywords: helmint; Hymenolepis diminuta; extrakty; exkreční/sekreční produkty; helminto-terapie; helminth; Hymenolepis diminuta; extrakts; excretory/secretory products; helminth therapy