Vliv těžebních technologií na lesní ekosystémy v Národním parku Šumava - Vokáč, Otakar (Jihočeská univerzita, 2010)
V důsledku diferenciace péče o lesní ekosystémy jsou na území NP Šumava lokality, kde vlivem lesní těžby dochází ke škodám na lesních ekosystémech. Jeden z nejvíce ovlivňovaných ekosystémů je půdní ekosystém, který je narušován četnými přejezdy používaných mechanizací. Mezi mechanizaci, která vykoná největší počet přejezdů na těženém území, se řadí přibližovací technika. Cílem této práce bylo získat a analyzovat údaje o používaných přibližovacích technologiích a vyhodnotit jejich vliv na lesní ekosystémy. Ve vybraných lokalitách Národního parku Šumava byla provedena analýza těžby, měření zahloubení stop, zhutnění půdy a odběr půdních vzorků pro zjištění hmotnostní vlhkosti půdy. Na základě získaných výsledků byly definovány negativní vlivy těchto technologií na vodní i vzdušný režim půdy. Součástí vyhodnocení jsou i doporučení pro snížení negativních důsledků těžby na půdu.
Influence of timber harvestings on forest ecosystems in Šumava National Park.
Keywords: Národní park Šumava; lesní ekosystémy; vyvážecí mechanizace; zhutnění půdy; erozní rýhy; hmotnostní vlhkost půdy.; National park Šumava; forest ecosystems; Forwarders; soil compaction; erosion furrows; soil mass wetness