Aplikace daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti v obchodní společnosti - Aiznerová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2008)
Diplomová práce je zaměřena na jednu z důležitých částí daňového systému České republiky, a to na daň z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti. Hlavním cílem je analyzovat tuto daň a popsat její praktickou aplikaci v konkrétní společnosti. Teoretická část je věnována legislativnímu vymezení této daně, včetně změn v důsledku daňové reformy z r. 2007. Je porovnáván stav v r. 2007 se stavem v r. 2008. Druhá část diplomové práce je zaměřena na praktické záležitosti týkající se této daně. Nejprve jsou názorně ukázány dopady daňové reformy na jednotlivé poplatníky. Následuje zkoumání daňového a mzdového systému v konkrétní obchodní společnosti, která využívá systém SAP R/3. Nedílnou součástí práce je souhrnný příklad, na kterém je ukázán celkový postup spojený s vyčíslením daňové povinnosti poplatníka, včetně vyplnění všech povinných formulářů.
Application of personal income taxes in a company
Keywords: daň z příjmů; závislá činnost; aplikace; daňová reforma; daňová povinnost; daňové formuláře; personal income taxes; application; fiscal reform; tax liability; tax forms