Slavní matematici a jejich odkaz - Leonard Euler - Košáková, Stanislava (Jihočeská univerzita, 2023)
Cílem mé bakalářské práce je seznámit širokou veřejnost, ale především žáky, studenty, učitele i rodiče s jedním velkým představitelem z řad matematiků, který ovlivnil náš svět. Často si člověk myslí, že veškeré vědomosti a znalosti z matematiky máme z období řeckých a římských dějin nebo od matematiků z Arabského poloostrova. Není to však pravda, velký rozvoj matematiky nastal zejména od 18. století, kdy matematika začala vládnout vědám. Mnozí matematikové zmizeli v dějinách času, jiní budou stát na vrcholu vítězů ještě v daleké budoucnosti, protože jejich myšlenky jsou stále živé a neustále s nimi pracujeme a využíváme je. Vybrala jsem si matematika, který se po celý svůj život věnoval číslům, výpočtům a rovnicím. Jeho okruh zájmů byl široký, a tak bohatý, že nelze zahrnout do jedné práce ani jednu polovinu jeho činností. Jeho jméno není mezi lidmi moc známé, ale jeho objevy, stanovené symboly nebo zavedené matematické věty umíme všichni a nepřemýšlíme, kdo je vytvořil nebo vymyslel. Mluvím o švýcarském matematikovi, fyzikovi a astronomovi Leonardu Eulerovi. V první části práce je vypracován jeho podrobný životopis, který nás seznámí s Eulerem jako s člověkem, který měl také obyčejné starosti. V další části bakalářské práce jsem se zaměřila na jednu z mnoha oblastí matematiky, o kterou se tento matematik zajímal, a to o geometrii.
Famous Mathematicians and Their Legacy - Leonard Euler
Keywords: geometrie; pedální trojúhelník; čtyřúhelník; Eulerovy věty; geometry; pedal triangle; quadrilateral; Euler's theorems