Přednemocniční neodkladná péče podchlazeným osobám - Honzejková, Barbora (Jihočeská univerzita, 2012)
Podchlazení je stavem, kdy teplota tělesného jádra klesne pod 35 °C. Toto specifické trauma vyvolané nepříznivými okolními vlivy může vyústit ve vážné ohrožení života pacienta. Je třeba toto podchlazení rozpoznat a poskytnout pacientovi adekvátní péči. Cílem práce je zmapovat znalosti zdravotnických záchranářů Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje v oblasti podchlazení. Hypotéza byla stanovena jedna, H 1: Zdravotničtí záchranáři vědí, jak komplexně posoudit problematiku podchlazení. Pro praktickou část byl využit kvantitativní výzkum. Sběr dat probíhal pomocí dotazníků rozdaných na oblastních střediscích Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje. Výsledky byly vyhodnoceny a zpracovány do výsečových a sloupcových grafů. Respondenti byli přibližně stejně zastoupeni dle pohlaví, s různou délkou praxe. U otázek zaměřených na problematiku podchlazení bylo dosaženo stanovené hranice 75 % správných odpovědí pouze u čtyř z dvaceti znalostních otázek. Výsledky výzkumu ukazují, že zdravotničtí záchranáři nemají dostatečné znalosti o podchlazení. To může být zapříčiněno nedostatečným zpracováním v české literatuře. Problematika podchlazení by se měla více zařadit do výuky budoucích zdravotnických záchranářů. U již pracujících by mohlo proběhnout školení či seminář přibližující toto téma. Zdravotničtí záchranáři Jihočeského kraje nemají dostatečné znalosti v oblasti podchlazení. Hypotéza H 1 se nepotvrdila.
Pre-hospital Emergency Care for Person with Hypothermia
Keywords: přednemocniční neodkladná péče; podchlazení; termoregulace; klasifikace REGA; zahřívání; prior patient urgent care; hypothermia; thermoregulation; classification REGA; warming