Analýza nákladů společnosti podnikající v silniční dopravě - Márová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2012)
Cílem této bakalářské práce bylo analyzovat náklady společnosti podnikající v silniční dopravě, sledovat jejich strukturu, vývoj, kalkulace a nástroje hodnocení nákladů. Dále se zaměřit na zachycení nákladů v účetních výkazech vč. vlivu investiční činnosti s dopadem do nákladů. Náklady byly analyzovány pomocí vybraných metod finanční analýzy, jako je analýza trendu, struktury, nákladovosti. Rozebrány byly specifické nákladové položky v dopravě. Byl vypočten bod zvratu a EVA. Dopad krize byl zkoumán na vývoji tržeb. Využité metody byly aplikovány v konkrétních podmínkách podniku Promont ? elektrotechnika s.r.o., se sídlem ve Starém Sedlišti. Hlavní činností firmy je silniční nákladní doprava. Analýza byla provedena za roky 2008 ? 2010.
Cost analysis of company doing business in road transport
Keywords: náklady; výnosy; výsledek hospodaření; finanční analýza; ekonomická přidaná hodnota; silniční doprava; costs; revenue; profit; financial analysis; economic value added; road transport