Porovnání ekonomiky chovu krav ve volném a vazném ustájení - Kottová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2010)
Cílem práce bylo porovnat a vyhodnotit ekonomiku chovu ve volném a vazném ustájení, přičemž ve volném ustájení za použití moderních dojicích robotů. V potaz byly brány i ukazatele užitkovosti a plodnosti a zhodnocení investic do volného ustájení s dojicími roboty. V této práci byly vyhodnoceny výsledky zemědělského podniku, hospodařícího na výměře 1800 hektarů, v nadmořské výšce 500 ? 800 m.n.m., ze dvou vazných a jedné volné stáje, ve které byly využívány dojicí roboty jako ekonomicky náročná investice. Všechny tři stáje byly sledovány po dobu dvou let, byla analyzována mléčná užitkovost, plodnost a ekonomika zjištěná zpracováním výsledků 1083 krav. Bylo zjištěno, že ve stáji s volným ustájením a dojením pomocí robotů sice vzrostly náklady, avšak ve srovnání s chovy vazného ustájení dosáhl tento chov vyšší produktivity práce, nižších ztrát i menšího výskytu zdravotních poruch. V prvním sledovaném období tento chov vykazoval zisk. Ve druhém období byly již výsledky ovlivněny problémy s nízkými výkupními cenami mléka, které přetrvávají dodnes. Zjištěné výsledky naznačují, že při příznivé ekonomické situaci podniku z hlediska investičních a chovatelských podmínek lze doporučit nejen změnu technologie z vazného na volné ustájení, ale i použití dojicích robotů, kterými se významně uspoří pracovní náklady. Je ale nutno počítat s odpisy nové budovy a tím i s vysokými náklady na krmný den krávy nebo jednotku produkce. Volná stáj vykazuje vysokou užitkovost a kvalitu mléka, zároveň byla ve volné stáji zjištěna úspěšnější reprodukce a díky lépe rozpoznatelné říji a celkově příznivější pohoda dojnic.
The comparing of the economics of breeding cow in the free and stanchion housing
Keywords: užitkovost; plodnost; ekonomické ukazatele výroby mléka; performance; fertility; economic parameters of milk