Vztah mezi manželstvím a nesezdaným soužitím v české rodině - Eltschknerová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2010)
Cílem mé bakalářské práce bylo porovnat manželství a nesezdané soužití z pohledu několika párů žijících v obou uvedených partnerských svazcích, aby tak mohla být veřejnost seznámena s rozdíly a názory účastníků těchto dvou nejrozšířenějších forem rodinného soužití. Práce se skládá z části teoretické a praktické. V teoretické části jsem se zaměřila na problematiku rodiny. Zabývám se zde významem pojmu rodina a její definicí. Současně jsem se snažila zmapovat proměny, kterými česká rodina prošla před a po roce 1989. Dále jsou zde rozebrány jednotlivé typy partnerských svazků (manželství a nesezdané soužití), jejich charakteristiky, právní vztahy a zásadní rozdíly mezi nimi. Smyslem praktické části je porovnat manželství a nesezdané soužití v sedmi oblastech týkajících se chodu a poměrů v rodině. Pro zmapování shody, či rozdílů jsem zvolila metodu kvalitativního výzkumu. Výzkum probíhal formou polostrukturovaného rozhovoru se třemi manželskými a třemi nesezdanými páry, které byly vybrány na základě stanovené charakteristiky. Rozhovor probíhal vždy s každým účastníkem samostatně. Z výsledků mého šetření vyplynulo, že ve vybraném vzorku výše uvedených typů soužití nejsou žádné specifické rozdíly. Lze tedy říci, že podstatná je v první řadě funkční rodina a v konečném stádiu vůbec nezáleží na tom, zda jsou partneři manželé či žijí-li v nesezdaném soužití.
Relationship between Marriage and Unmarried Cohabitation in Czech Families
Keywords: Manželství; Nesezdané soužití; Porovnání; Právní vztahy; Rodina; Marriage; Unmarried Cohabitation; Comparison; Legal Relations; Family