Polyphasic approach to the taxonomy of selected cyanobacteria - Mareš, Jan (Jihočeská univerzita, 2015)
Moderní taxonomická revize sinic nebyla dosud dokončena a skýta řadu teoretických i praktických úskalí. Tato disertační práce se zabývala výzkumem vybraných taxonů terestrických sinic s využitím polyfázického přístupu, který je založen na molekulární fylogenetické analýze doporovázené fenotypovou charakterizací a nomenklatorickým ošetřením. Byly využity rozmanité metodické přístupy včetně optické a transmisní elektronové mikroskopie, molekulární analýzy (sekvenování DNA) kmenů sinic, jednotlivých buněk a vláken, a fylogenetické analýzy několika genomových úseků. Tato studie předtsavila systematickou revizi jednotlivých rodů sinic i celého tohoto kmene organismů, a poskytla návrhy pro navazující výzkumné projekty.
Polyphasic approach to the taxonomy of selected cyanobacteria
Keywords: sinice; taxonomie; nomenklatura; morfologie; molekulární fylogeneze; polyfázický přístup; cyanobacteria; taxonomy; nomenclature; morphology; molecular phylogeny; polyphasic approach