Dopady domácího násilí v rodině na dítě - Havránková, Iveta (Jihočeská univerzita, 2019)
Cílem bakalářské práce je na základě studia odborné literatury, zjistit, jaké negativní dopady může mít na děti vystavení domácímu násilí v rodině. Nejprve jsou představeny vybrané definice rodiny, včetně jejích funkcí. Následně je charakterizováno domácí násilí, s důrazem na děti jako svědky i přímé oběti násilného chování. V této souvislosti je popsán syndrom CAN. Zvláštní pozornost je věnována dopadům násilí na dítě, jako je psychická deprivace, posttraumatická stresová porucha, situace, kdy dítě převezme dospělou roli a transgenerační přenos násilí. Na teoretickou část navazuje kvalitativní výzkum spočívající v analýze dokumentů v podobě kazuistik ze spisové dokumentace oddělení sociálně-právní ochrany dětí, kde byli nezletilí svědky domácího násilí ve svých rodinách.
Impacts of Domestic Violence in family on the Child
Keywords: domácí násilí; rodina; funkce rodiny; dítě; svědek domácího násilí; násilná osoba; ohrožená osoba; syndrom CAN; orgán sociálně-právní ochrany dětí; dopady domácího násilí na děti.; domestic violence; family; family functions; child; witness of domestic violence; violent person; threatened person (person affected by domestic violence); syndrome CAN; the institution of social and legal protection of children; impact domestic violence on children.