Problematika stáří kněze na příkladu pátera Martina Vícha - Kovandová, Jana (Jihočeská univerzita, 2010)
Práce se zabývá tématikou stáří kněze. Její teoretická část se věnuje obecně problematice života seniorů. Vymezuje pojmy stáří, stárnutí. Dále charakterizuje změny, ke kterým dochází ve stáří a potřeby seniorů. Blíže též specifikuje v.obecné rovině stáří kněze a naznačuje možnosti jeho řešení. Stěžejní praktická část toto konkretizuje na příkladu kněze Martina Vícha - duchovního správce na Dobrši. Zachycuje poslední část jeho života na dobršské faře, následný pobyt v Domově klidného stáří sv. Anny v Sousedovicích i závěr v terapeutické komunitě Sananim v Němčicích. Na konkrétním případu názorně ukazuje, co obnáší kněžské stáří, jaká jsou jeho specifika a získané poznatky srovnává s obecnými znaky stáří.
Problems of the Ageing Priest on the Example of the Parson Martin Vich
Keywords: stáří; stárnutí; senior; potřeba; změny; pomoc; kněz; kněžská služba; P. Martin Vích; Dobrš; dobršská fara; víra; terapeutická komunita; Domov klidného stáří; old age; ageing; elderly people; need; changes; help; priest; priest service; P. Martin Vích; Dobrš; rectory on Dobrš; faith; terapeutic community; Domov klidného stáří