Kompletní granulovaná krmiva pro psy - Uhlířová, Gabriela (Jihočeská univerzita, 2016)
V této bakalářské práci jsou shrnuty základní poznatky o významu jednotlivých živin ve výživě psů, pojednává se zde o možnostech krmení psa a způsobu rozdělení krmiv. Součástí práce byl preferenční test první volby. Do testu byla zařazena dvě kompletní granulovaná krmiva pro dospělé psy. Ve složení krmiva 1 převládala živočišná složka (65 %), v krmivu dvě byl obsah živočišné složky velmi nízký (12,5 %). Do preferenčního testu bylo zapojeno celkem 84 psů. Byla provedena tři opakování u každého psa. Výsledky byly statisticky vyhodnoceny a byl prokázán statisticky významný rozdíl v preferencích krmiv. Výsledky ukázaly, že v 61,9 % případů psi preferovali krmivo 2, tedy krmivo s nízkým obsahem živočišné složky, krmivo 1 bylo preferováno jen v 38,1 % případů. Přestože je krmivo 1 z nutričního pohledu pro psy vhodnější, surovinové složení lépe odpovídá potřebám psa a vysoký obsah živočišné složky by měl činit krmivo atraktivnějším, bylo psy preferováno krmivo 2. Jako možné vysvětlení se nabízí možnost přítomnosti aditiv zvyšující atraktivitu krmiva 2.
Complete dry food for dogs
Keywords: pes; výživa; krmivo; živiny; preferenční test; dog; nutrition; food; nutrients; preferential test