Vliv chráněného methioninu v krmné dávce na mléčnou produkci dojnic - Beránková, Barbora (Jihočeská univerzita, 2022)
Bakalářská práce se zabývá vlivem limitující aminokyseliny na produkci dojnic. V rešeršní části se práce zaměřuje na trávicí trakt přežvýkavců a důležitost předžaludků. Dále nastíní požadavky na sestavování krmných dávek dojnic v laktaci a suchostojných krav. Druhá část je zaměřena na nepostradatelnost dusíkatých látek v organismu. Rozebírá význam, potřebu, ale i hodnocení dusíkatých látek. Následující kapitola se zabývá aminokyselinami, které jsou nedílnou součástí dusíkatých látek. Poslední kapitola teoretické části se zaměřuje na methionin, na kterém je založen sledovaný pokus. Praktická část se zabývá vlivem chráněného methioninu na produkci dojnic a složek v mléce. Do experimentu bylo v průměru zařazeno 471 dojnic a sledované údaje byly shromažďovány v průběhu podávání přípravku Smartamine M do krmné dávky a mimo něj. Z výsledků pokusu se prokázal vliv Smartamine M na zvýšení hodnoty bílkovinné složky v mléce (statisticky vysoce významná hodnota P = 0,00011).
Effect of protected methionine in the ration on milk production in dairy cows
Keywords: dojnice; methionin; krmná dávka; složky v mléce; Smartamine M; dairy cow; methionine; ration; milk constituents; Smartamine M